frankie pappas

+

house of the 60 degrees

OPENING UP A SPACE TO LIVING

the building was an old and poorly planned 3-storey apartment
with the ground floor, however, opening out onto a potentially amazing north-facing garden

THE BRIEF

a home that opens its public spaces out to the garden
that makes an opportunity of living outside
that pushes service spaces into the darker parts of the house
that opens the living spaces onto light and air and landscape

THE IDEA

the overriding idea was to use the service spaces of the house (guest bathroom, cupboards, scullery, and staircase)
as a way to shape the internal movement route of the living floor
particularly the all-important entrance sequence
the building is organised with one thin and windy corridor leading you towards the main living spaces towards the north
as the corridor merges with the main living space, it funnels out
opening up towards the northern light
(the geometry of the corridor lines the user up with a special artwork that occupies the visual conclusion of the corridor)

THE MATERIALS

the building uses only three very simple materials
all of the walls and built-in furniture are painted a very simple white
the floors of the main living spaces are finished with a black slate tiles
while the floors of the service spaces are tiled white

THE PROGRAMME

the main floor offers a guest bathroom, scullery, storage space,
the kitchen, dining room, an internal lounge, an outside living space and an outside fireplace
the lower floor provides parking space for two cars, a laundry and an odds-and-ends room
the upper floor offers three bedrooms and two bathrooms

CLOSING THOUGHTS

we must consciously reject the standard option boxes
– the cliches and trends –
and cultivate an appetite for thinking differently